בס"ד
יום חמישי, ערב פורים קטן, תשפ"ד
מה חדש?
שלוש עמודות מידע חדשות נוספו לתוצאות החיפוש:
- פרשת השבוע: מציין איזו פרשה מכילה את הפסוק לחומש או איזו הפטרה מכילה את הפסוק עבור נביאים
- סדרת ג' שנים: מציין איזו סידרה מכילה את הפסוק הזה למחזור הקריאה שהיה מזמן בישראל
- שאר קריאות: מציין היכן עשוי הפסוק להופיע בקריאות ציבור לתנ"ך במהלך השנה או אפילו בקריאות שנעשו רק בזמן בית המקדש
בתקווה שאלו יקלו את איתור הפסוקים ויציעו גם חוש לגבי היכן נעשה שימוש לכל פסוק בקריאות ציבוריות.
יתרון מיידי אחד שעולה בראש הוא משהו שהזכרנו כאן בעבר. ההפטרות הללו נבחרו לעתים קרובות על סמך מילים או ביטויים המשותפים לקריאת התורה שלה. אם מבצעים חיפוש ומבחינים שכמות משמעותית של תוצאות מוגבלת לקריאה ולהפטרה הנוכחיות, אז זה יכול להדגיש מדוע נבחרה ההפטרה.
כדי לראות את זה בפועל:
1) בחלונית הגדרות החיפוש בצד ימין של המסך, מיין לפי "שאר קריאות" ובחר "סדר יורד". (זה לא חובה, אבל ידגיש את התכונה החדשה טוב יותר שכן רק פסוקים עם קריאות קשורות יופיעו תחילה)
2) לחץ על כפתור החיפוש בצד שמאל של סרגל החיפוש
3) כדי להפעיל את עמודות תוצאות החיפוש החדשות בחר בשלוש העמודות: פרשת השבוע, סדרת ג' שנים, שאר קריאות מהתפריט הנפתח "עמודי סטטיסטיקה" - אם גוללים מטה לתוצאה #649, הפסוק הראשון של קריאת התורה של פורים יופיע (זה אדר אחרי הכל, ומקום נחמד להתחיל בו!)
תכונה חדשה נוספת היא שיש דרכים חדשות למיין את התוצאות שלנו, לפי שאר קריאות כפי הנ"ל ולפי שם פרשת השבוע. (בעתיד אני מקווה לאפשר מיון פרשת השבוע לפי רצף טבעי מבראשית עד וזאת הברכה, כך שפסוקים הכלולים בקריאות והפטרות של אותה פרשה יוכלו להופיע ביחד).
השבוע: פרשת תצוה
אנו יכולים להנות מיידית כמה ייתורים מתכונה חדשה זו כאשר משווים את פרשת תצוה של שבת זו מול ההפטרה שלה (יחזקאל מג:י-כז).
תבחין שהביטוי בן ארבע המילים שחיפשו למעלה מופיע גם בקריאה וגם בהפטרה שלנו ורק פעמיים בכל התנ"ך. יש לנו את היתרון הנוסף שהמילה סביב מופיעה בכל אחד מהם. שני הפסוקים עוסקים בלקיחת דם שחיטה מקרבן ולתת אותה על משהו. בעוד בהפטרה הוא נתון ישירות ומיד על המזבח, בפ' תצוה הוא נתון ישירות על כהן לפני שזורקים אותו על המזבח. כל קטע מתרחש בתוך תהליך כללי של חנוכת המזבח - בפ' תצוה: המשכן, וביחזקאל: הבית השלישי.
אותו פסוק ביחזקאל מזכיר גם דמיון מעט שונה לפסוק קודם בפרשה שלנו, שבשני המקרים הוא עוסק בדם שהושם ע"ג מזבח. במקרה זה, אין להם ביטוי משותף של מילה מדויקת, אלא רצף דומה מאוד של חמש מילים קרובות:
שוב כאן, זה קורה גם בקריאה וגם בהפטרה שלנו ורק פעמיים בכל התנ"ך. בהשוואה זו, הקרבן בפועל מיושר אפילו יותר, שכן בכל מקרה מדובר בפר לחטאת (ראה שמות כט:יד ויחזקאל מג:יט).
משותף מעניין נוסף בין הקריאה שלנו להפטרה שלו הוא המילה המדויקת זרת (ללא קידומת או סיומת): בפרשה היא מופיעה כמידה לכל צד של החשן ובהפטרה היא מופיעה כמידה עבור חלק מהמזבח.
המקום הנוסף היחיד בכל התנ"ך שבו המילה המדויקת מופיעה בקטע של פרשת פקודי בקטע מקביל לפ' תצוה העוסק בבגדי כהונה והחשן.
בקרוב: פרשת שקלים
עכשיו בוא נעבור לשבועיים מהיום מכיוון שפרשת שקלים מתקרבת במהירות. נשווה את קריאתו בתחילת פ' כי תשא כנגד הפטרה שלו במלכים ב יב:א-יז.
בשתי הדוגמאות הבאות, הבה נלחץ על הכפתור בצד השמאלית העליונה כדי לאפשר חיפוש אחר מילים (או דפוסי מילים) המופיעים חוץ לסדר.
יש לזכור כי תו הכוכבית יציין מחזיק-מקום עבור אפס-עד-רבים מכל אותיות ולקחת בחשבון שהתבנית *תנ* תטוה להתאים למילים המציינות נתינה, בעת חיפוש אחר התבנית הבאה:
זה מביא לשבע הופעות בלבד בכל התנ"ך - שני מתאמים מופיעים בקריאה והתאמה אחת מופיעה בהפטרה. אם נוסיף את התנאי שהפסוק חייב להסתיים בשם ה', אז יש רק אירוע אחד מחוץ לקריאות של פרשת שקלים וזה קשור לאיסוף כספים למקדש דומה מאוד לזה של מלך יהואש - המקרה שבמלך יאשיהו המופיע לקראת סוף ספר מלכים. (אגב, הפסוקים מדברי הימים המופיעים לעיל הם שניהם מהסיפור הנ"ל עם יאשיהו המקביל לזה שבספר מלכים).
בחיפוש הבא, נחפש גם תבניות-מילים המופיעים בצמוד זה לזה אך לא בסדר:
שוב, שתי הפעמים היחידות בתנ"ך שבהן תבניות אלו מתרחשים הן בתוך הקריאה וההפטרה של פרשת שקלים.
חידון סופי
לבסוף, האם תהיתם פעם אילו פסוקים בתנ"ך נקראים לרוב מתוך ספר בציבור משנה לשנה? נוכל להשתמש בעמודות תוצאות החיפוש החדשות שלנו כדי לעזור לנו לקבוע זאת. אנו מתחילים במיון תוצאות החיפוש לפי סדר יורד / שאר קריאות כפי שעשינו בתחילת מאמר זה ולאחר מכן גוללים מטה ועיון האם ישנן רשימות ארוכות בעמודה "שאר קריאות".
ממה שמצאתי (אנא שלחו לי תיקון ב: info@taryaganalytics.com אם זה בטעות!), ישנם שני קטעים שונים בחומש שנקראים 12 פעמים במהלך שנה טיפוסית. הם:
1) במדבר כח:ט-טו - שבעה פסוקים, 12 פעמים במהלך השנה: פעם אחת במהלך הקריאה הרגילה של פרשת פינחס ו-11 פעמים נוספות במהלך השנה עבור כל ראש חודש (פרט לראש השנה). אני כולל רק את שבעת הפסוקים האלה בתוך הקריאה הרגילה לראש חודש, מכיוון שאלו הם שנקראו גם כאשר ראש חודש חל בשבת.
2) שמות לד:א-י - עשרה פסוקים, 11 או 12 פעמים במהלך השנה: פעם אחת במהלך הקריאה הרגילה עבור פרשת כי תשא; ארבעת ימי הצום של י"ז תמוז, צום גדליה, עשרה בטבת, ותענית אסתר גם בשחרית וגם במנחה; תשעה באב במנחה; חול המועד פסח (כל השנים - לפעמים זה יהיה הקריאה לשבת); שבת חול המועד. סוכות (אבל רק בשנים שיש כזה).
אני מקווה בעתיד לאפשר עמודות תוצאות נוספות כמו אלה, כגון הפניות למקומות בסדר התפילה המצטטים הפסוק שלנו.
הערה: בתחילה, קריאות התורה והפטרות רשומות עם הנחה של מיקום חוץ לארץ ולפי מנהג אשכנז. יש לי תוכניות עתידיות לכלול הגדרות משתמש שיאפשרו לשנות את הבחירות הללו בין היתר.